Mūsų patarimai

Barbekiu ruošimui naudojama mediena labai skiriasi, priklausomai nuo geografinės vietos, tradicijų bei kitų veiksnių. Amerikoje, tradiciškai laikomoje BBQ tėvyne, populiariausia algarobo (mesquite) ir karijos (hickory) mediena, Europoje vyrauja ąžuolas, alksnis, obelis ir vyšnia. Pradžioje aptarsime medienos rūšis, jų skonines sąvybes bei pasirinkimą skirtingiems patiekalams, tačiau šioje srityje vertėtų pasikliauti savo nuojauta, eksperementuoti ir atrasti sau artimus skonius!

 

Toliau aptarsime populiariausias medienos rūšis bei jų sąvybes.

Obelis arba kriaušė – suteikia švelnaus, saldoko, vaisinio dūmo skonio, puikus aromatas kiaulienai.

 

Vyšnia – turi panašumu su obelim.. saldus ir dažniausiai labai ryškiai juntamas vaisinis aromatas, kuris priklauso nuo medžio amžiaus. Maistas rūkomas vyšnios mediena dažnai įgauna gana tamsią spalvą, verta naudoti kiaulienai, žuviai bei paukštienai.

 

Alksnis – vien pagalvojus apie rūkytą maistą, kyla daugybė asociacijų su rūkymu alksnio dūmais. Nuostabus pasirinkimas praktiškai visoms žuvies rūšims, ypač lašišai.

 

Klevas – suteikia lengvą, kiek saldoką skonį, dera kiaulienai bei paukštienai.

 

Ąžuolas – intensyvus, aromatingas dūmas, puikus pasirinkimas stambesniems patiekalams, kurių rūkymas trunka ilgiau. Tinka jautienai, žverienai bei žuvies patiekalams.

 

Karijos medis – viena iš populiariausių medienų rūkymui Amerikoje, mūsų kraštuose rečiau naudojama dėl kainos. Puikiai dera šonkauliams bei daugeliui „raudonų“ mėsų. Suteikia savotiško, intensyvaus, kiek kartoko skonio bei aromato.

 

Skiedra (wood chips) ir kaladėles (wood chunks)

Siekiant suteikti papildomų aromatų, bei gausesnio bei sodresnio dūmo neapsieinama be skiedros ar medžio kaladėlių  pagalbos. Skiedra dažniausiai būna smulki, ją reikia mirkyti vandenyje arba sultyse, vyne, viskyje, aluje, siekiant suteikti papildomų aromatų ir skonių dūmui. Mirkant skiedrą aromatiniuose skysčiuose (vynas, sultys ir t.t.) verta laikytis labai paprastos taisyklės – kuo skystis stipresnio skonio ir aromato, tuo trumpiau trunka mirkymas, pavyzdžiui mirkant raudoname vyne, pakaks 15-30min, jei mirkysite sultyse, rekomenduojama tai daryti ne trumpiau nei valandą. Išmirkius pašalinkite skysčių perteklių ir suberkite skiedrą ant žarijų arba naudokite tam skirtas metalines dežutes (smokebox). Skiedros suteiks pakankamai daug ir sodraus dūmo, tačiau efektas nebus ilgalaikis, kadangi skiedra, nors ir išmirkyta, sudega gana greitai.

Norint patiekalą rūkyti ilgiau, rekomenduojama naudoti medienos kaladėles (chunks), principas panašus kaip ir skiedros, tik esminis skirtumas, kad kaladelių nereikia mirkyti ir jos degs bei suteiks dūmo kur kas ilgesnį laiko tarpą.

 

Kepimo lentelės ir medžio popierius

Jei esate pasiryžė pakilti į aukštesnį lygį, išbandykite kepimo lenteles ar medžio popierių, taip patiekalui suteiksite ne tik malonaus aromato ir naujų skonių, bet ir nustebinsite savo svečius maisto patiekimo budu. Šiuos du kepimo priedus galite išbandyti net ir neturint grilio ar kepsnines, be abejo efektas bus ne tiek išraiškingas, tačiau galite juos naudoti orkaitėje arba konvekcinėje krosnelėje.

Kepimo lentelės – iš pažiūros paprastas medienos gabaliukas, kuris (parinkus tinkamą medieną) padvigubins jūsų patiekalo aromatą bei skonį, išbandysite kepimą ne vien tik ant grotelių. Populiariausios kepimo lentelės yra iš raudonojo Kanados kedro, šioje medienoje natūraliai esantys eteriniai aliejai suteikia patiekalui nepamirštamo aromato bei skonio, taip pat neretai naudojama ir cukrinio klevo, karijos, ąžuolo ar alksnio medienos lentelės.

Prieš kepimą lentelės rekomenduojame gerai išmirkyti vandenyje (kuo ilgiau mirkysite, tuo labiau atsiskleis lentelės sutekiamas aromatas), taip pat lenteles (išskyrus kedro) galite mirkyti raudonajame vyne, viskije ar sultyse. Jei pageidaujate sustiprinti lentelės „skonį“, galite į vandenį kuriame mirkysite įberti arbatinį šaukštelį druskos arba pusę puodelio obuolių ar vyno acto.

Lentelę išmirkius, prieš dedant patiekalą ant lentelės ant jos užtepkite nedidelį kiekį aliejaus, kad ruošiamas patiekalas nepriliptų ir dėkite į grilių ar orkaitę, nepergyvenkite jei lentelė apdegs, svarbiausia neleisti ugniai pasiekti patiekalo.

Jei lentelė stipriai neapdegė, galite ją naudoti ne vieną kartą, svarbu ją švariai nuplauti nenaudojant jokių cheminių priemonių!

Kepimo lentelių privalumai: patiekalui suteiksite subtilaus skonio ir aromato, lentelė sukuria barjerą tarp ugnies ir jūsų patiekalo, tokiu budu galite maistą ruošti ilgiau ir tolygiau. Taip pat šiuo budu galite kepti smulkius patiekalus ar jų dalis, nesibaiminant, kad jos sukris ant žarijų per tarpus grotelėse. Be abejo lentelės nepridės jūsų organizmui papildomų kalorijų bei yra visiškai natūralios, be jokių cheminių priedų.

Medžio popierius (wood wrap angl.) – pats maisto ruošos principas be galo senas ir naudojamas nuo neatmenamų laikų – ruošiamas patiekalas įvyniojamas į ploną medienos lakštą, storus augalo lapus ar pan. ir kepamas ant žarijų (grotelių). Medžio popierių, taip pat kaip ir kepimo lenteles reikia išmirkyti vandenyje arba kituose skysčiuose pirmiausia dėl to, kad plonas medienos lakštas nelužinėtų jį susukant bei siekiant suteikti papildomų artomatų. Išmirkius medžio popieriaus lakštą, ta pusę ant kurios dedamas patiekalas ištepkite aliejumi, taip pat galite įtrinti prieskoniais, sudėkite maistą, susukite bei perriškite natūralaus pluošto virvele (kanapių, linų ar pan.) kepant ritinėlį vartykite, kad apkeptų iš visų pusių.

 

 

Daugiau įkvėpiančių patarimų rasite mūsų Facebook paskyroje